Mézes élmények!

2012.10.15. 10:41

Megfázás? Torokfájás? Levertség? 

Nem muszáj rögtön a patikába rohanni mesterséges gyógykészítményekért, elég ha bekukkantunk a kamrába. Nagyanyáink is előszeretettel gyógyítottak a mézzel. Magas kálium tartalma, és csíraölő hatása hatékony ellenszere a hűvös időben hódító megbetegedéseknek.

Alább olvashatsz néhány receptet, amit otthon is bátran alkalmazhatsz:

1. Fokhagymás méz, mézes fokhagyma

Ez az egyik legegyszerűbben elkészíthető házi antibiotikum, ami bár nem egy kifejezett gasztronómiai élmény, mégis nagyon hatásos a téli, megfázásos időszakban.

Hatásának titka, hogy a méz és fokhagyma egészségmegőrző hatásának a kombinálása: a fokhagyma antibakteriális, antibiotikus tulajdonságai mellett többek között segít elmulasztani az orrdugulást, és javítja az étvágyunkat. A méz pedig gyulladásgátló, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, szénhidrátokkal, fehérjékkel, enzimekkel stb. és nem mellékesen csillapítja a köhögést is.

298_1_490x325.png

A változatosság kedvéért egyből két receptet is előástunk: 

Mézes fokhagyma: 

Az elkészítése egyszerű: pucolj meg egy egész fej fokhagymát, szeld gerezdjeire és egy kicsit roppantsd meg a gerezdeket, hogy szépen át tudja járni őket a méz. Ezután keress  egy zárható fedelű befőttesüveget, szórd bele a fokhagymákat, majd öntsd fel jó minőségű – lehetőleg termelői – mézzel annyira, hogy teljesen befedje a szeleteket és zárd le, hogy alaposan összeérjenek az egyvelegben a hatóanyagok. Lehetőleg esténként- hogy reggelre kiszellőzz – kapj be belőle 1-2 gerezdet mézzel együtt, és rágcsáld el. 

Mézes fokhagymatea:

Forralj fel fel három csésze vizet és dobj bele kb. öt-hat gerezd fokhagymát. Miután a fokhagyma egy kicsit megpuhult, vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Miután kb. 60°C alá hűlt, adj hozzá egy fél csészényi frissen facsart citromlevet és kb. ugyan annyi, tehát egy fél csészényi mézet. 

Ha már elkapott a nyavaja, akár naponta háromszor is fogyassz ilyen teát. Ennek a segítségével gyorsabban le tudod küzdeni a bacikat.

2. Mézes hagymatea

Vöröshagymából készített mézes teával szintén fel tudjuk gyorsítani gyógyulásunkat a téli megfázásból. A generációról-generációra örökített recept egyszerű: mossunk meg két-három fej vöröshagymát, majd úgy, ahogy vannak, héjastul vágjuk össze őket. Főzzük a hagymákat kb. 20 percig egy liternyi vízben. Közben pirítsunk meg három evőkanálnyi cukrot. Miután szépen karamellizálódott, öntsük fel a hagymafőzettel. Fogyasszuk leszűrve teaként mézzel, természetesen többször naponta.

Van, aki szárított kamillával főzi össze hagymát, hogy ezzel is fokozza a főzet amúgy sem elhanyagolható gyulladáscsökkentő, hörgő nagy-takarító, arcüreg tisztító, antibiotikus és közérzet javító hatását.

mez (1).jpg

3. Propoliszos méz 

propoliszt a kaptár kisebb-nagyobb réseinek betapasztásához és belsejének fertőtlenítéséhez készítik a méhecskék növények, főleg a fűz és nyárfák rügyének ragadós váladékaiból. A méhdoktor eme csodaszere pedig elpusztítva a baktériumokat láthatatlan védelmez képez méhcsalád körül.

Egészségünk természetes megörzéséért és visszaállításáért használjuk a méhészetekben kapható, előre kikevert propoliszos mézet, mely a propolisz és a méz minden egészségügyi előnyét ötvözi.

Erős gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő hatásának köszönhetően napi 2-3 kiskanál elfogyasztásával akár 24 órán belül el tudja mulasztani a torokfájást.

4. Fahéjas méz

méz és fahéj együttes fogyasztása felerősíti az immunrendszerünket, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól és feltölt energiával. Ez a keverék nagyban segíti fehér vérsejtjeinket a baktériumokkal és a vírusokkal szemben folytatott harcukban.

Ha valaki megfázott, ajánlott három- négy napon keresztül naponta háromszor egy kanál  akác-, vagy hársmézet elfogyasztania egy negyed kanálnyi őrölt fahéjjal. Ezáltal fel tudjuk gyorsítani a gyógyulást, csökkenteni a krónikus köhögést és jó alaposan kitisztítani a légcsövünket. Tudunk olyan vásárlónkról is, aki reggelente lekvár helyett akácmézet kever össze egy kis őrölt fahéjjal, és keni a kenyérre.

 5. Mézes gyömbértea megfázásra

A megfázásos tünetek enyhítésére szolgáló “kotyvalékok” egyik ősidők óta alkalmazott alapanyaga a gyömbér. Ennek oka, hogy kiváló melegítő hatása van, immunerősítő, csökkenti a köhögést és torokfájást. Az egyik benne található vegyület pedig hatásosan elpusztítja a megfázást leggyakrabban okozó rhino-vírusokat.

Megfázás esetén a legegyszerűbb, ha mézes gyömbérteát készítünk belőle:  egy darabka friss gyömbért tegyünk egy csészényi forrásban levő vízbe, majd hagyjuk főni kb. öt percig. Miután egy kicsit lehűlt, szűrjük le, és ízesítsük az egyveleget mézzel.

6. Mézes édeskömény

Az édeskömény kiváló köhögéscsillapító, serkenti a légutak szőröcskéinek mozgását, nyákoldó és baktériumölő hatású.

Megfázás esetén morzsoljuk szét kb 10 gramm édeskömény termést, majd keverjük ezt bele kb 100 gramm mézbe, és hagyjuk néhány napig lefedve összeérni. Fogyasztás előtt szűrjük le az egyveleget és , és néhány teáskanálnyi oldjunk fel egy csésze langyos vízben vagy teában. Nyugodtan fogyaszthatunk belőle többször is naponta.

33369_mez-fahej-cikk4-d0002D3CFd7fea62eedfe.jpg

7. Mézes torma

A népi gyógyászat tapasztalatai mellett ma már kutatások  is igazolták, hogy a torma természetes antibiotikus hatását. Hatóanyagai segítik a nátha és más megfázásos betegségek leküzdését (nem csoda, hiszen kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom): fokozza a nyák-elválasztást, köptető hatású, felszabadítja a légutakat, kitisztítja a hörgőket, csökkenti a gyulladást, és segíti a légzést. Ki ne szippantott volna már bele egy tormás üvegbe? Ugye, hogy mindenki ismeri a torma azonnali orrtisztító hatását… mégsem jut eszünkbe elővenni mikor ágynak dönt az influenza…

A mézes torma receptje: reszeljük le egy kis tormát, és keverjük össze azonos mennyiségű mézzel. Fedjük le az egyveleget és hagyjuk hűtőben összeérni. Bátran fogyaszthatunk belőle naponta 3-szor 1 kiskanálnyit természetes antibiotikumként.

8. Forró Mézes pálinka

Bár manapság kevesen használják a módszert, nagyszüleink előszeretettel használták a házi mézes pálinkát megfázásaik kikúrálására. Jó okkal tették ezt, a méz hatóanyag tartalmainak és a pálinka alkoholtartalmának köszönhetően gyorsan és eredményesen űzhetjük el szervezetünkből a káros baci-tenyészeteket. A recept nem arról szól, hogy vegyük meg a boltban a fütyülős mézest. Annás sokkal izgalmasabb a mézes pálinka otthoni elkészítése: öntsünk 2 evőkanálnyi mézre kb. 2 cl házi pálinkát, forraljuk fel az egyveleget. Amint kihűlt egy kicsit, fogyasszuk egyből el.

9. Chilis méz

chili paprika a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti, a csípősségéért felelős anyag (kapszaicin) ugyanis stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, segítve ezzel a váladék eltávolítását. Gondoljunk csak bele mi történik, ha erős paprikát eszünk: elkezd folyni az orrunk… mivel gyakrabban kell orrot fújnunk, a dugulás is hamarabb megszűnik.

A csilis méz bárki által elkészíthető otthon is: keverjünk 3-4 teáskanálnyi mézbe egy fél kávéskanálnyi őrölt, őrülten csípős piros-paprikát (chili paprikát) és “szopogassuk” el. Néhány percen belül garantáltan leizzadunk, 1 órán belül elmúlik a rekedtségünk és ha terápia szerűen, néhány napig csilis mézet fogyasztunk, elfelejthetjük a megfázást.

10. Almaecetes méz

A méz és az almaecet nagyszerűen kiegészítik egymást, keverékük egy valóságos életelixír. Míg az almaecet elősegíti szervezetünk méregtelenítését, addig a méz, természetes antibiotikumként hat.

Bátran fogyasszunk almaecetes mézet torokgyulladás,  köhögés csillapítására. Az adagolás egyszerű, keverjünk össze 3 kanálnyi almaecetet ugyanennyi mézzel és naponta többször egy kiskanálnyit szopogassunk el.

11. Mézes gyógyteák

Megfázáskor a legfontosabb, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra. Ilyenkor érdemes visszatérni a természethez és gyógyteákat szürcsölni. Jót tesznek a jól ismert gyógynövények, mint a hársfa, a csipkebogyó, a kakukkfű, a menta és természetesen a kamilla is. Csak arra kell odafigyelni, hogy ne fogyasszuk túl forrón a teát, az ugyanis kellemetlenül hat a gyulladásban lévő nyálkahártyákra. Ó, igen; ne felejtsük ki a mézet sem a teából. 

mez.jpg

12. Mézes forralt bor

A népi gyógyászat jól bevált módszere egy csésze finoman gőzölgő mézes forralt bor elkortyolgatása egy nagy kád forró fürdővízben ülve. Forralt borozás után pedig irány a jó meleg ágy, zokniban, hosszú pizsamában és sállal a nyakunkban. A módszerrel garantált a jó alvás, s közben a még jobb izzadás. Ez pedig a gyógyulás első jele.

Reméljük ebből a rengeteg receptből mindenkinek sikerül nyelvére valót találni. Mivel némelyik recept előkészítést igényel érdemes már a szezon elején előkészíteni, hogy az alapanyagok össze tudjanak érni. Az előkészített gyógyírek 2-3 hónapig is eltarthatóak a méznek köszönhetően.  

Gyógyulásra fel! :)

Ha tetszett írásunk oszd meg ismerőseiddel, és kövess minket a Facebookon. Hírek, érdekességek, akciók! Ne maradj le! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://clearwaterkft.blog.hu/api/trackback/id/tr204849229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása