Én és az enegiaital?

2013.08.01. 10:00

Bizton állíthatom, hogy nagyon sokan vannak, akik rendszeresen fogyasztanak kisebb-nagyobb energiaital mennyiségeket, hiszen egyre több gyártó egyre szélesebb termékpalettával elégíti ki a fogyasztói igényeket.

Arról, hogy a mindennapokban szüksége van-e rá az embernek vagy sem megoszlanak a vélemények. Egészen biztos, hogy rengeteget változott a környezetünk, az életvitelünk, felgyorsult, elkényelmesedett, élvhajhász lett a világ.

Élvhajhász, hiszen több ezer receptet találtunk ki, millióféle módon készítjük ételeinket, italainkat keresve a változatosságok, az ízeket, a tökéletességet, vagy a rengeteg program, lehetőség, tennivaló, élmény amiket nem hagyhatunk ki. Ehhez sokszor nem elég hosszú  a napunk. Talán pont ezért próbáljuk az utolsó cseppet is kifacsarni magunkból, hogy semmiről ne maradjunk le.

Svédasztal rotary.jpg

Az energiaitalok, mint ahogyan a neve is utal rá azt a célt szolgálják, hogy pörgessenek, hogy mindenre legyen erőnk, megnyújtsuk a napokat.

De vajon ez jó nekünk?

Szervezetünk tudja követni a lépést ezzel? Elég neki, hogy pumpáljuk bele a serkentő italokat, és soha nem pihenünk?

Van, amikor egyszerűen sok a jóból: a szív- és érrendszeri panaszokkal együtt élőknek ajánlatos messze elkerülni az energiaitalokat, s mindenk másnak is csak mértékkel fogyasztani. A koffeinben gazdag innivaló – amely sok esetben még számos élénkítő hatású anyagot tartalmaz – jelentősen növeli a vérnyomást és emeli a pulzusszámot – figyelmeztet a Német Belgyógyászok Szakszövetsége.

Hazánkban a fogyasztók elsőként 1991-ben találkozhattak energiaitallal, de az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) engedélyének hiányában az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) 1997 novemberétől betiltotta nagy koffeintartalma miatt, de ezenkívül vitaminokból (pl. B2-vitaminból) is többet tartalmazott a határértékeknél.

A termék összetétele ugyan nem változott, de 2000-től újra forgalomban van. Azóta számtalan, a becslések szerint kb. 150 magyar gyártású és import, többé-kevésbé ugyanarra a receptre készült energiaital volt forgalomban.

Popeye.jpg
A taurin nevének eredete (latinul a taurus bikát jelent) is arra utal, hogy a szervezetet, mindenekelőtt a váz és szívizomzatot erősítő vegyületnek tartják. Alkohollal kombinálva problémákat okozhat.

A hazánkban kapható energiaitalok koffeintartalma 15 és 32 milligramm között változik. Összehasonlításul, egy dobozos kólában nagyjából 35 milligramm, egy csésze kávéban pedig körülbelül 75 milligramm koffein található.

A koffein-túladagolás erős hányingerrel és hányással, remegéssel, mellkasi fájdalommal, felgyorsult pulzussal, nyugtalansággal, álmatlansággal, esetenként pedig pánikrohamokkal járhat együtt!

Mindenkire és általánosan igaz, hogy az energiaitalok nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására, sőt némelyik még „klasszikus” energiapótlásra sem (light változatok).

A bejegyzés trackback címe:

https://clearwaterkft.blog.hu/api/trackback/id/tr605431688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása