Szeleburdi ősz

2012.10.31. 10:54

Az idei ősz kissé kusza, egyik nap még pólóban sétálgatunk, másnap pedig már a téli nagykabáton is átfúj a szél!

Ebben a gyorsan változó környezetben kiemelt fontosságú, hogy odafigyeljünk az immunrendszerünk megfelelő védelmére. Nem szabad elfeledkezni a  megfelelő folyadékfogyasztásról.

199152_326626887433592_388208887_n.png

A hagyományos kínai orvoslás szerint ősszel a betegségek elkerülése érdekében fokozottan érdemes figyelni a folyadék- és vitaminbevitelre, hogy légzőrendszered nyálkahártyáját megóvd. Ehhez minél több teát – például szűz teát, vagy Echinaceát (kasvirágot) és gyömbért tartalmazó teakeveréket – és lédús savanyú ételeket – például szőlőt, galagonyát, kivit – érdemes fogyasztani, melyek májad védekezőképességét is erősítik. A légutakra jótékony hatással van a lándzsás útifűből és C-vitaminból készült szirup rendszeres fogyasztása is.

Az ősz a nyárhoz képest lényegesen hidegebb, nedvesebb és szelesebb és leginkább ezek a felelősek a kialakuló betegségekért.

gyum(1).png

Részesítsük előnyben az őszi gyümölcsöket (pl. alma, körte, szőlő, őszibarack, dió), mert ezek hordozzák magukban a gyümölcs érése során begyűjtött napenergiát, amire most és télen is a legnagyobb szükségünk lesz.

Az őszi időben a vesénkre is különösen oda kell figyelnünk, mert megfázása gyakran szinte észrevétlenül következik be. Ennek oka, hogy a testnek három olyan területe van, ahonnan a hideg egyenesen a vesékbe jut. Mivel a vese a Víz elemhez tartozó szerv, ezért a hidegre különösen érzékeny. Ha a vese megfázik, egyaránt csökkenhet a test táplálására, fűtésére és a védekezésre fordított energia is, ezért ezeknek a területeknek a védelme különösen fontos a veseenergiák megóvása szempontjából.

A három veszélyeztetett zóna:
1. A talp közepe, ahonnan a veséhez tartozó energiacsatorna indul.
2. A derékon hátul, nagyjából a legalsó bordák alatt lévő 5 olyan akupunktúrás pont, ami közvetlenül a vesékhez vezet.
3. A köldök alatt 4 ujjnyira található pont.

74601.gif

Megfázás és köhögés elleni recept

Az általános immungyengeség és a tüdő energiahiánya hajlamossá tehet a gyakori megfázásra és köhögésre. Mind ápolás, mind pedig megelőzés céljából hatásos lehet az alábbi keverék.

Hozzávalók:

  • fél kg körte
  • 10 db ginkgo-mag
  • 2-3 evőkanál méz
  • 800 ml víz

Vágd fel a körtét, add hozzá a magokat és a mézet. Az egészet tedd bele a forrásban lévő vízbe, és forrald még fél órát. 3-4 adagra osztva fogyaszd el napközben.

őszi napfény.jpg


Plusz egy tipp a végére:  Arccal a nap felé

A napfény jókedvre derít! Hatással van a D-vitamin-készletünkre, vidámabbak, energikusabbak leszünk a ragyogásban. Ősszel jól kihasználhatók azok a percek, amikor kisüt a nap, mert feltöltenek, és már a káros sugaraktól sem kell nagyon tartani.

Ha tetszett írásunk oszd meg ismerőseiddel is, és kövess minket a Facebookon! Hírek, érdekességek, akciók és nyereményjátékok 1 helyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://clearwaterkft.blog.hu/api/trackback/id/tr614880599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása