Immunerősítés

2012.11.13. 11:40

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a betegségeket inkább megelőzni kell, sokkal olcsóbb és egészségesebb, mint a gyógyszerek szedése.

A legjobb módszer, ha megfelelően karban tartjuk saját védekezőrendszerünket, azaz az immunrendszert.

immun1.JPG

Az immunrendszer a szervezet legfontosabb védelmező rendszere, amely támadásba lendül a baktériumok és vírusok ellen. A kórokozók szerencsés esetben gyengébbnek bizonyulnak, és elpusztulnak, még mielőtt bármi bajt okoznának. Néha viszont a falósejtek túllépnek saját hatáskörükön, és megtámadják, illetve elpusztítják a szervezet normális, egészséges sejtjeit is. Ilyenkor beszélünk auto-immunbetegségről.

Fontos, hogy az immunrendszert egyensúlyban tudjuk tartani, hogy képes legyen felismerni és elpusztítani a kórokozókat, de ne legyen túl aktív, és ne támadja meg a szervezetet.
Az immunrendszer legnagyobb ellensége a folyamatos stressz, a hajszolt munkahelyi légkör, a túlzott aggodalom, a veszekedés és a félelem. Mindezek hatására a mellékvese a normálisnál több kortizol hormont termel, ez pedig megzavarja az immunsejtek működését, tehát gyengíti a test egész védekezőrendszerét. Ha ellensúlyozni akarjuk a negatív hatásokat, tenni kell azért, hogy az immunrendszer kellőképpen erős maradjon.

Ennek több módja is van, a legfontosabbak: megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, rendszeres mozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres váltózuhany, illetve szaunázás.

A szervezet alvás közben töltődik fel. Ilyenkor csökken a stresszhormonok szintje és a vérnyomás, lassul a pulzus, és minden életfunkció energiatakarékos üzemmódra vált. Így az immunrendszer használhatja az összes fennmaradó energiát, hogy ellenőrizze a komplett védelmi rendszert.
Az alvásigény egyéni, mint az ujjlenyomat, de átlagosan legalább hat-nyolc óra kell a teljes regenerálódáshoz.

Mozgás közben a szervezet fokozottan termeli a védősejteket, amelyek aktívabbak, jobban növekednek, és ütőképesebbek, mint általában. Ebből a szempontból ideális mindenféle, kitartást igénylő mozgás. Ez lehet hetente háromszor harminc-negyvenöt perc kocogás, gyaloglás, kerékpározás vagy úszás. Fontos, hogy a pulzus kissé megemelkedjen, ugyanis csak ilyenkor vesz fel több oxigént a szervezet.

Ennek hatására javul a belső szervek és az izmok vérellátása, az anyagcsere pedig csúcsteljesítményen pörög. A szükségtelen anyagok leépülnek, és új sejtek képződnek. Emellett a mozgás elősegíti a boldogsághormonok (endorfinok) termelődését, a jó közérzet pedig kedvező hatással van a védekezőrendszerre.

A szervezetnek sok vitaminra, nyomelemre és ásványi anyagra van szüksége az immunsejtek létrehozásához. Ezeket pedig leginkább zöldségekből, salátákból, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű lisztből készült termékekből tudja felvenni. Aki naponta ötször fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt (pl. egy pohár paradicsomlé, egy alma vagy egy tál saláta), az lemondhat a vitamintablettákról. Tanulmányok és kutatások szerint ugyanis a friss élelmiszerekből felvett értékes anyagokat sokkal jobban tudja hasznosítani a szervezet.

Kneipp-zuhany vagy szauna

A heti ötszöri váltózuhany (legjobb reggelente meleggel kezdeni, váltakozva folytatni, majd hűvössel befejezni) és a szaunázás (hetente egyszer-kétszer) karbantartja az ereket, hiszen ritmusosan összehúzza-kitágítja őket. Ezáltal javítja a vérellátást, átmelegíti a testet és fitten tartja az immunrendszert. A váltózuhany és a szauna egyensúlyt teremt az idegrendszerben, feloldja a görcsöket és egészségesebbé tesz.

3.jpg

Segítség a természetből


Az egyik legjobb természetes immunerősítő az echinacea- (kasvirág-) kivonat, amely serkenti az immunsejtek termelődését.
A fokhagyma (frissen szétnyomva vagy tabletta formájában) és a sarkantyúka fertőtleníti a nyálkahártyákat, a probiotikus joghurtok pedig gondoskodnak az egészséges bélflóráról.

A citrusok igen magas C-vitamin, karotin- és flavon-tartalommal rendelkeznek, magas rosttartalmuknak köszönhetően pedig nemcsak az emésztésedet segítik, de a felesleges zsírok megkötésében is jelentős szerepet töltenek be.

Jó, ha tudod...

A C-vitamin kétségtelenül segíthet egészséged megőrzésében, arra azonban érdemes odafigyelned, hogy a rendszeres, napi több grammnyi C-vitaminbevitel (vagyis a napi, rendszeres, felesleges 500 mg feletti adag) károsíthatja a veséd – akár természetes úton veszed magadhoz, akár tabletta formájában.

100 gramm narancsban, citromban, mandarinban, grapefruitban kb. 40-50 mg C-vitamin található, ami 1/3-át, vagyis mintegy 30 százalékát fedezi egy átlag felnőtt ember napi C-vitamin szükségletének.

Ha tetszett írásunk oszd meg ismerőseiddel is, és kövess minket a Facebookon. Hírek, érdekességek, akciók első kézből!

A bejegyzés trackback címe:

https://clearwaterkft.blog.hu/api/trackback/id/tr74904861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása