Korábbi postjainkból megtudhattuk, hogy miért olyan fontos a folyadékháztartásunk karbantartása, illetve hogy mit is igyunk. Milyen veszélyekkel kell szembenézni a csapvíz fogyasztásánál, milyen az igazán tiszta, egészséges víz. Ezzel a cikkel keretbe foglaljuk, hogyan és milyen vizekhez juthatunk hozzá.

Magyarországon 6 jellemző módon juthatunk vízhez, ezeket vesszük most sorra pro és kontra érvekkel.

Az első megoldás a vidéken még manapság is fellelhető fúrt kutakból merített víz. Akik így nőttek fel, azokat sokszor még a laboratóriumi igazolások sem tántorítják el a fogyasztásától, pedig komoly kockázatokat rejt. Számtalan vírus, baktérium és mérgező anyag melegágya (pl. arzén). A viszonylag kis mélység (6-10 m) miatt a levegőből, talajból számtalan szennyezőanyag mosódhat bele, mint a műtrágyák nitrit-nitrát tartalma, ami az algásodást elősegíti. Számtalan élőlény találhat otthont a kutunkban, mint a békák, siklók, bogarak. Biztos, hogy ez egészséges?

1249582281.jpg

A második megoldás a feltörő forrásvíz. Lényeges különbség a fúrt kúthoz képest, hogy itt a víz utat keres a felszín felé, így egy folyamatos áramlást biztosítva, ami úgymond állandóan mossa a rendszert, mégsem feltétlenül biztonságos, hiszen a talajból számtalan káros anyag mosódhat bele. A források vize sok helyen nincs bevizsgálva, így könnyen lehet, hogy pl. E.Coli baktériummal fertőzött. Ráadásul nem is fakad forrás minden sarkon.

A harmadik, és egyben legelterjedtebb megoldás a vezetékes víz. Ma már szinte minden otthonban elérhető, nagyon olcsó és kényelmes megoldás. Mégis számtalan érv sorakozik ellene: sérülékeny vízbázisokból nyeri a vizet (pl. árvíz alatt-után komoly fertőtlenítési procedúrával tehető csak ihatóvá), változó minőségű, ízű, illatú a víz, ami a csapon kifolyik. Sok helyen ósdi, elkorrodált, vízköves vezetékeken át jut el a háztartásokig, így hiába a vízműben bevizsgált víz minősége egyáltalán nem ugyanazt mutatja a konyhacsapon kifolyva. Komoly kémiai tisztítási folyamatoknak teszik ki, mint a klórral történő fertőtlenítés. Ennek származékai benne maradnak a vízben, így károsíthatják szervezetünket.

d2.jpg

Negyedik lehetőségünk a PET palackokban árusított ásványvizek megvásárlása. A korábbi lehetőségekhez képest jelentősen drágább megoldás, viszont nagyon kompakt, szinte bárhol beszerezhető és változatos termékpaletta áll rendelkezésre. Legnagyobb hátránya, hogy igazából nem tudjuk, hogy mi van a palackban, akár csapvíz, vagy ismeretlen eredetű források vize is lehet a szép üvegben. Hatalmas, évszázadok alatt vagy éppen soha le nem bomló hulladékhegyeket termel. Jelentős hátránya ugyanakkor, hogy nem az otthonunkban terem, így azt haza kell cipelni, ami idő és költség (tömegközlekedés, benzin).

Ötödik lehetőség a házi víztisztítók üzemeltetése. Ez nagyon kényelmes módszer, mégsem feltétlenül a legjobb megoldás. Jóval költséghatékonyabb, mint a PET palackos variáció. Mégsem lehetünk biztosak benne, hogy valóban elég jó vizet állít elő a berendezés. A szerkezetek méretükből adódóan jóval kisebb szűrőkkel vannak ellátva, mint az ipari méretű tisztító berendezések, ezért a hatásfokuk jóval kisebb. A szűrők rendszeres cserére szorulnak, ami a berendezés specifikusságai miatt beszerzési nehézségeket okozhatnak később, ami akár készülék cserét is vonhat maga után.

gyerekek isznak a konyhában.jpg

Felsorolásunk hatodik, és egyben utolsó lehetősége a ballonos vízszolgáltatás, melyben élen jár a Clearwater Kft. Egyetlen hátrányának a ballon cserét tudjuk említeni, mert egy 19 literes ballon víz, mintegy 20 kg súlyú. Ez egy kis nehézséget okoz a vízadagolókon a cserénél. Leginkább kiemelkedő előnye az a kényelem, hogy házhoz jön a víz, időt és pénzt spórolva. Garantált minőségű a vizet szállítanak, melyet külső és belső laborok folyamatos vizsgálatai bizonyítanak. Környezetbarát megoldás a ballon, hiszen újra töltjük, így nem keletkezik hulladék.

A vízadagoló berendezések számos igényt elégítenek ki, hideg-, meleg-, szobahőmérsékletű vagy éppen szénsavas vízre vágyunk az automata tettre készen áll, hogy teljesítse kívánságunk.

A Clearwater Kft. jelmondata, hogy „Szeretnénk mindenkinek a legtisztább és legegészségesebb vizet kínálni!”- melyet a cégcsoport elnöke Scott Nicol fogalmazott meg. A mindennapok során törekszünk rá, hogy szolgáltatásaink és termékeink igénybevételekor ügyfeleink tökéletesen elégedettek legyenek velünk. Maximális minőségi követelményeket követelünk meg magunktól minden területen. Ennek bizonyítéka a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy, amelyet 2011-ben nyert el a Clearwater víz. Ügyfeleink elégedettsége pedig remek visszajelzés a fegyelmezett szállítási osztályunk, és az ügyfélközpontú vevőszolgálatunk munkájáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://clearwaterkft.blog.hu/api/trackback/id/tr955426048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása