Szúrás, csípés, viszketés a nyári esték és nyaralások kellemetlen velejárói. A rovarcsípésekre egyéni érzékenységünktől függően reagálunk. Van, akinél csak enyhe panaszt okoznak, azonban különösen a gyermekek esetében találkozhatunk súlyosabb válaszreakciókkal.

A normális reakció lehet helyi, vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül, illetve kiterjedt, a csípésen túlterjedő, például a bokán történő csípés esetén beduzzadhat az egész láb.

A csípés során a szervezetbe jutott méreganyagok ellen immunrendszerünk védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít fel.

arkot-ugrott-a-szunyog.jpg

A kisgyermekek szervezete éppen csak ismerkedik az idegen anyagok legyőzésének folyamatával, ezért a felnőtteknél normális körülmények között néhány nap alatt megszűnő piros duzzanat náluk jóval tovább tarthat és intenzívebben is jelentkezhet.

A rovarcsípések helye felduzzad, esetleg fájdalom jelentkezhet a területen, és majd csak később jelentkezik a viszkető érzés, melyet meg kell próbálni figyelmen kívül hagyni, hiszen a vakarással csak a bőr alá jutott, lényegében ártalmatlan méreganyagot lehet nagyobb területre terjeszteni. Mivel azonban ez a gyerekeknél nem könnyű, jó, ha van a tarsolyodban néhány elsősegélynyújtó praktika.

Házi praktikák az orv támadásokra:

  • Méh- és darázscsípés A méh váladéka savas kémhatású, ezért a csípést lúgos folyadékkal jó bekenni, ehhez szódabikarbónát keverjünk el kis vízben.
    A darázscsípés ezzel szemben lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, pl. citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni.
    Mindkét rovar okozta csípés esetén mossuk le a bőrt langyos, szappanos vízzel és használhatunk antihisztamin, illetve lidokain tartalmú kenőcsöt és jeges borogatást is.
  • vöröshagyma is eredményesnek bizonyul méhcsípések esetén, a benne található enzimek ugyanis képesek lebontani a gyulladást okozó vegyületeket. Egy fél fej hagymát kicsit nyomkodj össze a kezeid között, hogy az illóanyagai felszabadulhassanak, majd a dörzsöld be vele a duzzadt területet, és hagyd hatni 15 percig.
  • Legyen szó bármilyen rovarcsípésről, a körömvirágból vagy hegyi árnikából készült krémek egyaránt eredményesek lehetnek, mivel nyugtató, duzzanatot csökkentő hatással bírnak. A hideg vizes, ecetes borogatás szintén csökkenti a duzzanatokat, és hűsíti az égő, viszkető bőrfelületet.
  • Hangyacsípés ellen Alkalmazzon gyenge lúgot, pl. nátrium bikarbonát (szódabikarbóna) pasztát vagy híg ammóniát, hogy semlegesíthesse a hangya által csípés közben kibocsátott hangyasavat!
  • Szúnyogcsípésre ecet Nagyon jó házi gyógymód, ha enyhe ecetes vízzel lemossuk a csípést, legjobb az almaecet erre a célra. Ecetes borogatást is tehetünk a bőrre.

darazs3.jpg

A lakosság közel 2%-a érintett rovarcsípés-, leggyakrabban méh- és darázsméreg allergiától. A tünetek ez esetben egyértelműen különböznek a normális reakcióktól.

Az allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt vesz a gyulladásos folyamatokban.

Enyhe esetben „mindössze” az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel.

Súlyos esetben szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki.

Ezen tünetegyüttest anafilaxiának nevezzük. Kialakulása akár a csípést követő pár percben is megtörténhet.

Ha 24 órán belül nem kezdődik el, akkor már azután sem kell tartani a jelentkezésétől.

 Nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is lehet! Semmiképpen se hagyjuk figyelmen kívül a rovar csípéseket, hiszen allergiás reakció olyanoknál is előfordulhat, akik korábban nem mutattak kritikus tüneteket!

Csípésmentes pihenést mindenkinek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://clearwaterkft.blog.hu/api/trackback/id/tr475451045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása