Miért igyunk vizet?

2013.08.14. 10:00

A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. Mivel az emberi szervezet 70%-a vízből áll, ezért nagyon fontos, hogy a napi folyadékveszteséget pótoljuk, ami egy átlagos embernél minimum 2,5-3 liter folyadékot jelent naponta. Ennek a mennyiségnek megközelítőleg a felét a táplálékokkal, a másik felét pedig folyadék formájában vesszük magunkhoz.

Az elfogyasztott víz bejárja az egész testet, részt vesz a vérkeringésben, biztosítja a tápanyagok oldását és felszívódását, segít a hőszabályozásban. Ezért természetesen nem mindegy, hogy milyen folyadékot iszunk, hiszen a testünk részévé válik. Még fontosabb a folyadékpótlás a sportolók és a fizikai munkát végzők számára, hiszen ők az erőkifejtés miatt még több folyadékot és ásványi anyagot veszítenek, ezért nekik gondoskodniuk kell a folyamatos ivóvízellátásról. Ugyanis ha a szervezetünk nem jut elegendő vízhez, fáradékonyabbak leszünk, vagy esetleg fejfájás, izomgörcs és hányinger is jelentkezhet.

A gyerekek többsége magától jelzi, ha szomjas, de a felnőttek, különösen ebben a rohanó világban, sokszor elfelejtenek inni. Ne várjuk meg, amíg szervezetünk már "teljesen kiszárad", hanem próbáljunk meg odafigyelni, hogy rendszeresen igyunk. Az idős embereknél fokozottan oda kell figyelni, mivel a szomjúságérzetük fokozatosan csökken, és ha nem fogyasztanak elegendő vizet, akkor szervezetük kiszáradhat és növekszik a trombózis és - különösen a nőknél - a csontritkulás veszélye.

ice_in_a_glass_of_water-t2.jpg

  • Kezdjük a napot egy pohár vízzel! Ettől felfrissülünk, elmúlik az esetleges éhségérzetünk és beindítja és átmossa az emésztőrendszerünket.
  • Tudatosan alakítsuk ki ivási szokásainkat!
  • Sportoláshoz mindig vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű vizet!
  • Számoljuk a napi elfogyasztott vízmennyiséget!

A bejegyzés trackback címe:

https://clearwaterkft.blog.hu/api/trackback/id/tr765451276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása